Detta är information från SJ

”Hade varit skönt att kunna ge våra barn samma uppväxt”

Många som bor i Stockholm skulle kunna tänka sig flytta till sin hemstad om det vore enklare att pendla.
Med ett riktigt h
öghastighetståg som går 320 km/h i södra Sverige skulle den drömmen kunna bli verklighet.
– Min familj skulle flytta hem direkt, säger Karin Holmberg som tillsammans med sin man flyttade från Skåne till Stockholm för att satsa på karriären. 

Har du tänkt tanken att livet vore mycket enklare om du bodde i din hemstad, med lugnare tempo, billigare bostäder och närmare till familj och vänner?
Förmodligen har idén slagits ned i den mentala tankebrottningen på grund av två anledningar.

  1. Ditt drömjobb finns inte i din hemstad.
  2. Att pendla tar för lång tid.

Journalisten Karin Holmberg är en av många som känner igen sig i beskrivningen ovan. Hon flyttade för tolv år sedan tillsammans med sin man till Stockholm. Anledningen var karriär.
– När vi var klara med studierna så insåg vi att de flesta jobben fanns i Stockholm så det fanns inte så många alternativ. Vi såg det som en självklarhet att flytta för jobbens skull.

”Livet är inte är lika stressigt utanför Stockholm”

Men i takt med att familjen utökades pratade Karin och hennes man allt oftare om planerna på att flytta söderut – hem till Jönköping eller Skåne där de har sina rötter.
– Framförallt lockades vi av att bostadspriserna är så mycket lägre och att livet inte är lika stressigt utanför Stockholm. Vi är själv uppvuxna i mindre städer och känner att det hade varit skönt att kunna ge samma uppväxt till våra barn.
Men trots planerna har familjen alltid till slut landat i att bli kvar i Stockholm. Den främsta anledningen är att det hade varit svårt för båda att få ett likvärdigt jobb utanför storstaden.
Karin är långt ifrån ensam. Många svenskar drömmer om att flytta till en mindre stad och samtidigt behålla drömjobbet i storstan. Med ett riktigt höghastighetståg kan livsvalet bli enklare för väldigt många svenskar. Just nu pågår förhandlingar om framtidens infrastruktur i södra Sverige. Enkelt förklarat: Hur snabbt kommer vi att kunna resa i framtiden.

Fakta

Det finns två förslag:

1: Bygga nya stambanor med gammal teknik för att skapa en tågförbindelse med en maxfart på 250 km/h. Den nya förbindelsen föreslås byggas ut efterhand och beräknas vara klar om 80 år.

2: Behålla de gamla stambanorna och bygga nya banor anpassade för riktiga höghastighetståg parallellt. Dessa kommer ha en kapacitet för 320 km/h och byggnationen kan vara klar om 12 till 15 år.

Precis som många andra, som hört talas om planerna, röstar Karin Holmberg för alternativ två. Ett höghastighetståg som klarar 320 kilometer i timmen skulle innebära att resan mellan Stockholm och Göteborg bara skulle ta två timmar och resan mellan Stockholm och Malmö två och en halv timme.
En resa till Jönköping från Stockholm skulle gå på 1 timme och 10 minuter och dessutom ha fler avgångar i timmen – i praktiken skulle det innebära att det blev pendlingstrafik.
– Min familj skulle flytta hem direkt. Jag jobbar precis vid centralen så det skulle det vara enkelt för mig att pendla och dessutom skulle det inte innebära så mycket längre restid om vi flyttade till Jönköping. De pengar vi sparade på vårt boende skulle lätt uppväga att det tog några minuter längre till jobbet, säger hon.